Na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu składa się wiele czynników. Należy do nich niewątpliwie sposób odżywiania oraz tryb życia wraz z codziennymi przyzwyczajeniami. Warto czasem przyjrzeć się bliżej codziennemu menu, aby zastanowić się, co można w nim zmienić na lepsze i bardziej korzystne dla naszego organizmu. 

Zalety kultur bakterii zawartych w jogurtach

kultury bakteriiRewelacyjną propozycją jako urozmaicenie zdrowych posiłków jest probiotyczny jogurt. Korzystne kultury bakterii zawarte w takim jogurcie mają szereg pozytywnych właściwości. Przede wszystkim wzmacniają cały organizm i pomagają przy budowaniu odporności, dbają o prawidłową florę jelitową i polecane są przy rozmaitych problemach z trawieniem. Żywe kultury bakterii można wykorzystać do sporządzenia smacznego jogurtu w warunkach domowych. Wystarczy zakupić kultury bakterii w formie sproszkowanej, dodać je do mleka i pozostawić w odpowiedniej temperaturze na czas naturalnej fermentacji. Do sprzedawanych w małych saszetkach bakterii jogurtowych dołączany jest zawsze dokładny opis przygotowania domowego jogurtu. Kultury bakterii występują w różnych kompozycjach – można wybrać zestaw wspierający odporność, polecany po antybiotykoterapii, wzmacniający system trawienny. Trzeba też dodać, że w przypadku tak przygotowanego jogurtu mamy pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów, substancji zagęszczających, barwników ani wypełniaczy. Jest to niewątpliwie duży atut przemawiający na korzyść samodzielnego przygotowywania odżywczych jogurtów. Probiotyczne jogurty są też rewelacyjnym wsparciem dla organizmu podczas rekonwalescencji, obniżenia odporności oraz w trakcie zwiększonej aktywności. Spożywanie jogurtów probiotycznych zalecane jest również przez lekarzy oraz dietetyków. Jogurty probiotyczne mogą być przechowywane w lodówce ok. 5 do 7 dni. Największą wartość odżywczą mają tuż po przygotowaniu.

Zdrowe jogurty probiotyczne mogą być spożywane przez osoby w każdym wieku – dzieci oraz dorosłych. Warto je włączyć do codziennej programu dnia. Ogromnym atutem przygotowanych na bazie żywych kultur bakterii jogurtów jest ich smak i konsystencja. Do takiego odżywczego jogurtu można dodać rozmaite owoce, orzechy lub dla urozmaicenia syrop klonowy. Zadowolenie ze smaku gwarantowane.