Właściwości suplementów z ostropestem i karczochem

Niepozorna roślina, jaką jest ostropest wykazuje różnorodne właściwości. Chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu oraz innych niebezpiecznych czynników. Często stosują ją osoby chorujące na cukrzycę, endometriozę, zaburzenia miesiączkowania. Ostropest plamisty zawiera składniki, takie jak flawonolignany, olejki eteryczne, związki gorczycowe, sterole, cukry, witaminy. Korzystnie wpływa na wątrobę, chroni ją przed uszkodzeniami, przyspiesza jej regenerację, zapobiega zmianom martwiczym.

Suplementy z ostropestem i karczochem chronią wątrobę

suplement ostropest z karczochemUszczelnia błony komórkowe. Można go stosować w przypadku leczenia antybiotykami, zatruć, zapalenia wątroby. Wspiera funkcjonowanie tego ważnego narządu, wspomaga trawienie. Zwiększa ilość wydzielanych soków żołądkowych, działa przeciwzapalnie, wspomaga leczenie osteoporozy. Dużą popularnością cieszą się także środki pozyskiwane z karczocha. Działają one moczopędnie, żółciopędnie, odtruwająco, obniżają cholesterol. Pozytywne właściwości ziela karczocha sprawiają, że jest on uznawany nie tylko za roślinę ozdobną, ale także leczniczą. Często spotkać go można w wielu suplementach. Zawiera potas, wapń, fosfor, magnez i witaminę C. Charakteryzuje się niską zawartością kalorii i tłuszczu, usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego i pokarmowego. Doskonałym wyborem będzie zatem suplement ostropest z karczochem. Wyjątkowe właściwości tych naturalnych składników sprawiają, że często sięgają po nie osoby, które cierpią na schorzenia wątroby. Ten ważny organ człowieka usuwa i neutralizuje szkodliwe związki z organizmu. Odpowiada za syntezę heparyny, produkuje żółć, która jest niezbędna do trawienia tłuszczy.

Ważne jest zatem, by dbać o wątrobę i chronić ją. Suplementy zawierające ostropest plamisty i karczoch działają wyjątkowo skutecznie, przyspieszają regenerację wątroby, zapobiegają jej uszkodzeniom. Wykazują właściwości lecznicze, działają żółciotwórczo, regulują pracę przewodu pokarmowego, działają przeciwzapalnie. Zawierają składniki, które podnoszą odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Poprawiają komfort trawienny, obniżają poziom cholesterolu we krwi, pobudzają produkcję soków trawiennych, usprawniają pracę wątroby. Neutralizują wolne rodniki, chronią komórki wątroby, stymulują procesy metaboliczne.