Każdy ma nieco inny gust i nie każdemu smakuje to samo. Jedni lubią potrawy, które nie zawierają prawie żadnych przypraw, natomiast inni uwielbiają ostre składniki, które wzmacniają aromat posiłków. Wiele osób bardzo lubi dodawać papryczki o różnych stopniach ostrości. Spotkamy je nie tylko w potrawach kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej dodawane są także do innych dań. Czy poza ostrym smakiem, mają jakieś właściwości?

Co warto wiedzieć o papryczkach chili?

suszone papryczki chiliOsoby, które każdego dnia przygotowują potrawy z pewnością wiedzą, że każdy produkt ma jakiś wpływ na nasz organizm. Często jemy tylko to, co nam smakuje i zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, czy ma jeszcze jakieś inne działanie. Okazuje się, że warzywa mogą mieć więcej zalety, niż sobie wyobrażamy. Suszone papryczki chili nie tylko mają niezwykle wyrazisty smak, ale także wiele cennych właściwości. Zawarta w nich kapsaicyna działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco. Już jakiś czas temu odkryto także, że chili wykazuje również działanie antynowotworowe i skutecznie walczy z komórkami rakowymi. Pozwala także utrzymać dobrą kondycję. Wykazuje działanie przeciwbólowe i często jest składnikiem maści kojących. Chili obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Papryczki działają przeciwbakteryjnie i wspomagają pracę układu trawiennego. Świetnie sprawdzają się także podczas przeziębienia. Można powiedzieć, że mają niezwykle kompleksowe działanie.

Bardzo często nawet nie wiemy prawie nic o rzeczach, które bardzo lubimy jeść. Ostre papryczki zazwyczaj używane są jedynie jako przyprawa, której zadaniem jest nadanie potrawie mocnego i wyrazistego smaku. Okazuje się jednak, że warto je spożywać, ponieważ mają bardzo wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warto dodawać je w niewielkich ilościach do ulubionych potraw każdego dnia.