Smak pysznych bezglutenowych ciastek czekoladowych

Żywność bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Częściowo wynika to z panującej mody ale i większej świadomości dotyczących nietolerancji i alergii pokarmowych. Po takie produkty muszą więc sięgać bezwzględnie wszystkie osoby chorujące na celiakię lub borykające się z nietolerancją lub alergią na gluten. Na szczęście, w sklepach znajdziemy coraz większą ofertę takich produktów. 

Przygotowanie bezglutenowych ciastek czekoladowych

ciastka bezglutenowe z czekoladąZakup żywności bezglutenowej nie stanowi już takiego problemu jak miało to miejsce jeszcze kilka lat temu. Obecnie, jest ona dostępna w niemal każdym supermarkecie, sklepie ze zdrową żywnością oraz online. Pieczywo i inne wypieki znajdziemy w lokalnych piekarniach. Ciasta i różnego rodzaju ciasteczka kupimy w miejscowych ciastkarniach. Znajdziemy tam wypieki takie jak pączki, drożdżówki, ciasta, ciasteczka lub nawet torty. Jeżeli nie mamy blisko naszego domu takiego miejsca możemy słodkie wypieki bezglutenowe wykonać również samodzielnie w domu. Do wykonania np. bezglutenowych ciasteczek będzie nam potrzebne dosłownie kilka prostych składników. Podstawę takich wypieków musi stanowić bezglutenowa mąka. Może być to np. mąka ryżowa, gryczana, kukurydziana lub jaglana. Z powodzeniem ciasteczka możemy wykonać również z kaszy jaglanej, amarantusa czy komosy ryżowej. Ważne będą również tutaj dodatki, które urozmaicą nam smak ciasteczek. Najlepszym pomysłem będzie dodanie do nich czekolady – najlepiej tej gorzkiej. Takie pyszne ciastka bezglutenowe z czekoladą mogą stanowić doskonałą przekąskę między posiłkami lub być świetnym dodatkiem do śniadania. Z powodzeniem zabierzemy je ze sobą do pracy czy szkoły. Jeśli wzbogacimy je o zdrowe dla nas dodatki takie jak siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni czy suszone owoce staną się pełnowartościową przekąską. Takie wykonane samodzielnie w domu zasmakują z pewnością każdemu. 

Pyszne bezglutenowe ciasteczka z dodatkiem czekolady mogą stanowić doskonałą i wartościową przekąskę między posiłkami. Możemy kupić je w wielu sklepach lub wykonać samodzielnie w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Dodajmy do nich nasze ulubione dodatki takie jak orzechy, pestki czy suszone owoce. Unikajmy dodatku zbyt dużej ilości cukru.