Różnice pomiędzy sianem, a sianokiszonką

Siano i sianokiszonka; jaka jest różnica? Siano jest całkowicie wysuszone. Sianokiszonka jest częściowo suszona. Jeden jest belowany, drugi owinięty. Ale czy to jedyne różnice między sianem a sianokiszonką? Jak te różnice wpływają na wartość odżywczą? Czy mogą mieć różny wpływ na wydajność koni, zdrowie i samopoczucie? Czas się dowiedzieć.

Folie do sianokiszonki zapewniają odpowiednią fermentację

sianokiszonka - jaka foliaNajbardziej oczywistą różnicą między sianem a sianokiszonką jest sposób jej wytwarzania. Siano jest zwykle ścinane od maja do sierpnia, jeśli pozwala na to pogoda. Tnie się je, pozostawia do wyschnięcia na ziemi, a następnie odwraca w celu zapewnienia wystarczającego wysuszenia. Siano jest często „obracane” więcej niż jeden raz, aby zapewnić zmniejszenie poziomu wilgoci do około piętnastu do dziesięciu procent. Metodą zachowania jest zapewnienie wystarczającego wysuszenia siana. Zmniejszenie poziomu wilgoci do tak niskiego punktu zapewnia, że ​​ryzyko rozwoju pleśni podczas przechowywania jest ograniczone do minimum. „Trawa łąkowa” jest powszechnym i preferowanym rodzajem trawy wykorzystywanej do produkcji siana, w wyniku czego często określa się ją jako „siano łąkowe”. Sianokiszonka jest cięta jak siano, ale dopuszcza się jedynie pół-więdnięcie i nie całkowite wyschnięcie. Zwykle jest cięta po trawach na kiszonkę, ale kilka tygodni wcześniej niż trawa na siano. Sianokiszonka jest często prasowana na belach od dwudziestu czterech do czterdziestu ośmiu godzin krojenia lub gdy poziom wilgoci zmniejsza się tylko do około czterdziestu pięciu do pięćdziesięciu pięciu procent. Bele są następnie prasowane i owijane w wiele warstw plastiku, często nazywanym „podwójnym owijaniem”. Tak powstaje sianokiszonka – jaka folia eliminuje dopływ tlenu i stwarza warunki beztlenowe potrzebne do zajścia pożądanej fermentacji sianokiszonki? Najlepsze są folie polietylenowe. Ta „pożądana fermentacja” jest niezbędna, aby gatunki bakterii, takie jak pałeczki kwasu mlekowego, które są naturalnie obecne w uprawie, mogły wykorzystać węglowodany rozpuszczalne w wodzie do przeżycia i produkcji kwasu mlekowego.

Produkcja kwasu mlekowego jest tak ważna, ponieważ powoduje spadek pH do poziomu między 4,8 a 5,8. Ten spadek pH hamuje wzrost niepożądanych organizmów; są to, co częściej nazywamy pleśnią. Znamy więc różnice między sposobem wytwarzania tych dwóch produktów; siano jest konserwowane poprzez proces suszenia, a sianokiszonka poprzez proces owijania.