Każdy produkt spożywczy ma jakąś datę, która określa ostatni dzień podczas, którego dany produkt możemy spożyć. W przypadku jednych artykułów będzie to czas dłuższy a przy innych krótszy. Niemniej jednak wraz z rozwojem cywilizacji ludzkość zaczęła opracowywać różne sposoby przedłużania tego czasu. Jednym z nich, który obecnie jest niezwykle często stosowany jest pakowanie w folię termokurczliwą.

Nowoczesne metody pakowania żywności

tunele obkurczająceTo jak ważne jest szczelne pakowanie produktów spożywczych nie trzeba nikomu tłumaczyć. Koniecznie trzeba jednak zaznaczyć, że największym wrogiem artykułów przeznaczonych do konsumpcji jest powietrze. Jeśli produkty mają go pod dostatkiem to następuje utlenianie a następnie pojawiają się rodniki pleśni i grzybów. Nie ma ich jednak wtedy gdy produkt zapakowany jest próżniowo. Umożliwiają to specjalne tunele obkurczające. Ich działanie polega na tym, że sprawiają iż folia okrywająca jakiś produkt spożywczy zaczyna się kurczyć pod wpływem temperatury. Dzięki temu przylega ona bardzo ściśle do żywności co sprawia, że nie ma tam zbyt dużo miejsca na powietrze. Bardzo często spotkać można takie urządzenia, które są dodatkowo zaopatrzone w pompkę, która wysysa powietrze z opakowania. Dzięki temu powstaje próżnia i skuteczne zgrzanie krawędzi folii powoduje uwięzienie tej próżni wewnątrz opakowania. Zabieg taki sprawia, że zapakowany artykuł spożywczy może leżeć w lodówce nawet trzykrotnie dłużej niż ma to miejsce przy produktach bez opakowania.

Ogólnie rzecz biorąc tunele obkurczające najczęściej spotykane są w firmach produkujących żywność. Niemniej jednak jeśli zależy nam na tym by samodzielnie pakować produkty próżniowo to jest taka możliwość. Opcje taką udostępniają specjalne, kompaktowe pakowarki próżniowe przeznaczone do użytku domowego.