Często dziś zastanawiamy się, dlaczego tak często chorujemy. Co się stało, że choroby cywilizacyjne rosną w siłę? Zapominamy, że niemal każdego dnia przeciążamy i forsujemy nasze organizmy. 8-godzinne siedzenie za biurkiem, presja czasu, fast food i kawa w ramach posiłku robią swoje. Nie mamy skąd czerpać witamin, minerałów i dobrej energii! Często poddawana jest też wątpliwość jakość kupowanych dziś owoców czy warzyw. To, co stosuje się podczas ich wzrostu i jak się  je przechowuje, wzbudza wiele kontrowersji.

Hurtownie żywności ekologicznej

żywność ekologiczna hurtowniaMówi się, że teraz cokolwiek by się nie zjadło, nie ma pewności, czy zdrowe. Nie do końca jest to prawdą. Masowej produkcji żywności naprzeciw wychodzą rolnicy i hodowcy żywności ekologicznej. Wyróżnia się ona wysoką jakością. Jest pielęgnowana tylko według zasad naturalnej hodowli. Używa się wyłącznie biologicznych środków ochrony roślin. Dba się też o lokalizację upraw, aby były odpowiednio oddalone od dróg i innych źródeł przemysłowych emisji. To naprawdę w pełni żywność ekologiczna hurtownia zapewni nam przystępne ceny tego typu produktów. W sklepach często ceny są horrendalne. Szczególnie mięsa z ekologicznych hodowli są kilkukrotnie droższe niż tradycyjne. Hurtownie dają dostęp indywidualnym nabywcom, jeśli jesteśmy stałymi klientami lub kupujemy większe ilości. Znajdziemy je niemal w każdym regionie, ponieważ w każdym zakątku Polski znajdziemy też sklepy z tego typu żywnością, które także gdzieś w okolicy zaopatrują swoje półki. Czasem mamy niedaleko sąsiada, który sam hoduje warzywa czy pielęgnuje kury – jeśli jesteśmy pewni jego poczynań, możemy poprosić go o produkty z jego podwórka. Żywnością ekologiczną często nazywa się tez produkty po prostu zdrowe – to znaczy bez dodatku cukru czy tłuszczy trans. Nie jest to jednak stricte ekologiczny batonik czy ciastko. Żywność prawdziwie ekologiczna posiada znak listka, który gwarantuje jakość składników, z których została ona wyprodukowana. Gospodarstwa ekologiczne, które posługują się tym znakiem, są ściśle obwarowane przepisami i często są kontrolowane pod kątem jakości produkcji.

Żywność ekologiczna to przyszłość. Obecnie jemy tak wiele produktów zmodyfikowanych, że nasze organizmy zaczynają się buntować. Coraz częściej chorujemy, zapadamy na alergie i niejeden lekarz proponuje zacząć leczenie od zdrowej diety. Warto w niej zadbać o pochodzenie produktów. Kupić marchew czy jabłko w warzywniaku czy u znajomego rolnika, nie w markecie. Zerwane świeżo nie dość, że inaczej smakuje, to jeszcze przynosi nam większe korzyści prozdrowotne.